Tips voor hondeneigenaren

Met het aanbreken van temperaturen onder het vriespunt en het eventueel sneeuwen is het belangrijk om onze huisdieren extra goed in de gaten te houden.

Hier wat tips voor honden:

Voetzooltjes

Is er gestrooid? Zout kan irritaties aan de voetzooltjes geven. Smeer deze daarom voor het uitlaten in met Vaseline(zonder toevoegingen).

Spoel ze na afloop af met lauwwarm water en droog ze af.

Tussen de voetzolen kunnen zich soms sneeuwklompjes gaan vasthechten , dit voelt erg ongemakkelijk aan. het bemoeilijkt het lopen als er sneeuw en ijsklompjes onder de voetzolen vastkleven. Knip daarom overtollig haar weg om dit te voorkomen.

Vacht

Tegenwoordig krijgen de meeste honden geen echte wintervacht meer omdat het in onze huizen altijd een aangename temperatuur is. Voor de meeste honden is het geen probleem als het koud is. Zij weten zichzelf warm te houden.

Een natte vacht isoleert slecht, dus laat uw hond nooit met een natte vacht in de kou staan. Hierdoor kunnen ze onderkoeld raken.

Aan de achterkant van de poten en onder de buik hebben sommige hondenrassen lange haren. Er kunnen zich sneeuwklompjes gaan vasthechten aan de lange vacht en dit voelt erg ongemakkelijk aan. Mochten er toch klompjes sneeuw aan de vacht vast kleven, knijp ze dan stuk. Probeer ze nooit los te trekken.

Maag- en darmklachten

Als honden teveel sneeuw eten kunnen ze maag- en darmklachten krijgen

Grootte

Honden met korte pootjes bevinden zich dichter bij de grond. Hoe dichter bij de grond hoe kouder. Het is daarom verstandig om uw hond met de vrieskou een jasje aan te doen.

Niet op het ijs

Ijs is uiteraard erg glad, waardoor je hond kan uitglijden. Hij kan zijn gewrichten, botten of spieren blesseren. Daarnaast loop je gevaar dat je hond door het ijs zakt of in een wak valt met alle gevolgen van dien.

Verlichting

In de wintermaanden is het eerder donker. Goede verlichting is dan geen overbodige luxe. Zorg dat je hond goed zichtbaar is en dat geldt natuurlijk ook voor u.