Vaccicheck

Bescherming tegen besmettelijke ziekten

Het voorkomen van ziekten is beter dan genezen en soms is genezing helaas ook niet mogelijk.

Het is daarom belangrijk dat uw hond gevaccineerd is tegen ziekten als Distemper (hondenziekte), HCC (besmettelijke leverziekte), Parvo, de ziekte van Weil (leptospirose) en besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest).

Er is al langere tijd een discussie gaande over de noodzaak van het jaarlijks vaccineren van honden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de DHP- enting voor honden tegen Distemper, HCC en Parvo niet jaarlijks nodig is. Daarom vaccineert onze kliniek de DHP ééns in de 3 jaar; dat doen we al jaren op het advies van het WSAVA-specialisten comité. Er zijn nieuwe studies uitgevoerd, die erop wijzen dat de bescherming van deze vaccinatie zelfs nog langer zou kunnen duren. De duur van de bescherming is bovendien verschillend per hond. Door de antilichamen in het bloed te bepalen,kunnen we op ieder tijdstip vaststellen of uw hond nog voldoende beschermd is.

Voor leptospirose (ziekte van Weil) en kennelhoest zijn geen antilichaambepalingen mogelijk. Een goede bescherming hiertegen kan alleen gegeven worden door jaarlijkse vaccinatie.

Niet vaccineren is geen oplossing

Er zijn nog te vaak uitbraken van besmettelijke ziekten:ernstige ziekten die gemakkelijk(door vaccineren) voorkomen hadden kunnen worden. Bovendien is leptospirose ook een bedreiging voor de mens: u kunt ernstig ziek worden wanneer u hond besmet is.

Rabiës: de vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) is wettelijk verplicht indien uw hond meegaat naar het buitenland.

Vaccineren: twee opties

Optie 1: Vaccineren volgens het standaard schema. Onderzoek heeft aangetoond dat ons vaste vaccinatieschema een goede bescherming geeft.

Optie 2: Alleen vaccineren als de antilichaambepaling (Vaccicheck) aangeeft dat het nodig is.

Hoe gaat de Vaccicheck in zijn werk?

U maakt een afspraak voor de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie met leptospirose en hondenhoest (kennelhoest). Vervolgens neemt de dierenarts bloed af. Op een later tijdstip wordt de test uitgevoerd en geven we aan de hand van de uitslag een passend advies.

Neemt u contact met ons op als u vragen heeft of voor een persoonlijk advies.

Terug naar Gezelschapsdieren