Laat je hond geen chocola eten

Laat je hond geen chocolade eten!

De feestdagen komen in zicht, graag herinneren we je er even aan dat chocolade niet goed is voor een hond! Sterker nog, het is giftig. Hoe komt dat en waarom kunnen wij het wel eten maar de hond niet? En wat doe je als je hond toch chocolade heeft gegeten? Chocolade bevat cacaomassa en daarin zitten twee stofjes die voor de hond giftig zijn: theobromide en cafeïne. Voor ons hebben deze stoffen een prettige werking: ze versnellen de hartslag en geven ons een opgewekt gevoel. Deze stoffen hebben op de hond min of meer dezelfde werking maar er is een belangrijk verschil. Mensen kunnen deze stoffen snel in het lichaam opnemen, verwerken en weer uitscheiden. De werking van de stof is daarom kortdurend. Honden kunnen dit niet. De theobromide en cafeïne hopen zich op in het lichaam. De hond wordt door deze stoffen langdurig en in steeds heftiger mate blootgesteld aan een onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk, spiertrillingen en hyperactiviteit. De hond wordt ziek.

Hoe ziek is afhankelijk van de hoeveelheid en de soort chocolade en het gewicht van de hond. Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacaomassa en dus hoe meer van deze stofjes. Om je een idee te geven: 25 gram pure chocolade is genoeg om een hond van 20 kg. te vergiftigen.

De gevolgen van chocoladevergiftiging liegen er niet om:

  • De hond wordt onrustig en hyperactief
  • Hij kan gaan braken en aan de diarree raken
  • Hij krijgt spiertrillingen
  • Bij ernstige vergiftiging kan de hond in coma raken en/of een hartaanval krijgen

Als je vermoedt dat je hond chocolade heeft gegeten, neem dan snel contact op met de dierenarts. Wacht niet af. Vertel de dierenarts welke soort chocolade de hond heeft gegeten en hoeveel. De dierenarts zal je adviseren over wat te doen.