De Vaccicheck

Vaccineren op maat bij de hond: de Vaccicheck

Bescherming tegen besmettelijke ziekten

Het voorkomen van ziekten is beter dan genezen en soms is genezing helaas ook niet mogelijk. Het is daarom belangrijk dat uw hond gevaccineerd is tegen ziekten als Distemper (hondenziekte), HCC (besmettelijke leverziekte), Parvo, de ziekte van Weil (leptospirose) en besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest).

Er is al langere tijd een discussie gaande over de noodzaak van het jaarlijks vaccineren van honden. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de DHP-enting voor honden tegen Distemper, HCC en Parvo niet jaarlijks nodig is. Daarom vaccineert onze kliniek de DHP ééns in de 3 jaar; dat doen we al jaren zo op advies van het WSAVA-specialistencommité. Er zijn nieuwe studies uitgevoerd, die erop wijzen dat de bescherming van deze vaccinatie zelfs nog langer zou kunnen duren. De duur van de bescherming is bovendien verschillend per hond. Door de antilichamen in het bloed te bepalen, kunnen we op ieder tijdstip vaststellen of uw hond nog voldoende beschermd is.

Voor leptospirose (ziekte van Weil) en kennelhoest zijn geen antilichaambepalingen mogelijk. Een goede bescherming hiertegen kan alleen gegeven worden door jaarlijkse vaccinatie.

Niet vaccineren is geen oplossing Er zijn nog te vaak uitbraken van besmettelijke ziekten: ernstige ziekten die gemakkelijk (door te vaccineren) voorkomen hadden kunnen worden. Bovendien is leptospirose ook een bedreiging voor de mens: u kunt ernstig ziek worden wanneer uw hond besmet is.

Rabiës: De vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) is wettelijk verplicht indien uw hond meegaat naar het buitenland.

Vaccineren: twee opties

Optie één: Vaccineren volgens het standaard schema. Onderzoek heeft aangetoond dat ons vaste vaccinatieschema een goede bescherming geeft.

Optie twee: Alleen vaccineren als de antilichaambepaling (Vaccicheck) aangeeft dat het nodig is. (meten=weten)

Hoe gaat de Vaccicheck in zijn werk?

U kunt de Vaccicheck bij ons uit laten voeren. U maakt dan een afspraak voor de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie met leptospirose en eventueel de hondenhoest (kennelhoest). Vervolgens neemt de dierenarts bloed af. Op een later tijdstip wordt de test uitgevoerd en geven we aan de hand van de uitslag een passend advies. U kunt de uitslag binnen een week verwachten.

Vaccicheck is dus een middel om de kwaliteit van de bescherming te meten. Het is een misverstand dat gebruikers van Vaccicheck tegen vaccinatie zouden zijn. Het tegendeel is waar. Het gaat om effectief vaccineren en meten of een vaccin al dan niet is aangeslagen. Door alleen te vaccineren als het nodig is, wordt onnodige belasting van het immuunsysteem van het dier voorkomen.

Vaccicheck Canine meet bij honden de bescherming tegen het Adenovirus-1(CAV), Parvovirus (CPV) en het Distempervirus(CDV)

Persoonlijk advies

Neem contact met ons op als u vragen heeft of voor een persoonlijk advies.