Maand van de gebitsverzorging

Februari: Maand van de gebitsverzorging

Tijdens deze maand wordt er landelijk extra aandacht besteed aan gebitsproblemen bij honden en katten. Net als mensen kunnen ook honden en katten last krijgen van tanden en kiezen. Een slechte adem, rood of zelfs bloedend tandvlees, moeite met of geen harde brokken eten, overmatig speekselen, verlies van tanden of kiezen of ontstekingen elders in het lichaam. Het zijn allemaal symptomen die kunnen duiden op gebitsproblemen. Gebitsproblemen zijn erg pijnlijk voor huisdieren en we zien ze helaas veel voorbij komen in de praktijk. Ons doel is om die pijn weg te nemen!

De gebitsbehandeling

Bij veel dieren zien we vaak ontstekingen en is het nodig om een gebitsbehandeling onder volledige narcose te ondergaan. Met onze speciaal ingerichte tandheelkundige unit reinigen we het gebit en verwijderen we elementen waar dat nodig is. Een tand of kies bestaat grotendeels uit de wortel en om die goed te beoordelen adviseren we om (eventueel) van tevoren röntgenfoto’s te laten maken.

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen bij honden en katten worden naast door trauma (bijvoorbeeld het afbreken van tanden) vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak (ook wel tandplaque genoemd) is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak tot tandsteen. Tandplak kan je zelf helpen verwijderen; tandsteen kan alleen door jouw dierenarts verwijderd worden, door middel van een gebitsbehandeling. Wie wel eens een hond of kat met gebitsproblemen heeft gezien of geroken, weet hoe belangrijk het is om het gebit van een huisdier goed te verzorgen. Wanneer het gebit van de hond of kat wordt verwaarloosd, kan het dier zelfs tanden en kiezen verliezen. Veel erger is dat de gezondheid van je dier door gebitsproblemen in gevaar wordt gebracht. Klachten kunnen variëren van een slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen zoals hart, nieren en lever – met alle gevolgen van dien.

Vieze, stinkende adem

Zodra een dier uit zijn bek stinkt, is dit niet normaal. Indien een hond of kat aanhoudend uit de bek stinkt, kan dit een teken zijn dat er gebitsproblemen zijn. De voeding die je tegenwoordig geeft is niet te vergelijken met de voedingspatronen die de voorouders van honden en katten in het wild hadden. Hierdoor is het extra van belang dat je dagelijks het gebit van jouw viervoeter verzorgt en het regelmatig laat controleren bij de dierenarts.

Hoe kan je het gebit thuis verzorgen?

Er zijn verschillende methodes hoe jij thuis het gebit van je hond of kat kunt verzorgen. Bij voorkeur gaat de keuze uit naar het gebruiken van een tandenborstel met daarbij een speciale tandpasta voor honden en katten. Deze tandpasta’s hebben vaak een vleessmaak, waardoor deze extra aantrekkelijk zijn voor jouw viervoeter! Hoe eerder je begint met tandenpoetsen, hoe makkelijker het wordt. Op een latere leeftijd kan het even wennen zijn voor je dier, maar de aanhouder wint.

Tevens is het mogelijk om gebruik te maken van een (dieet-)voeding speciaal voor het gebit. Deze voedingen bevatten verschillende voedingsstoffen die de afbraak van tandplak stimuleren. Daarnaast zijn de brokken iets groter dan gemiddeld waardoor kauwen gestimuleerd wordt.

Ben je benieuwd hoe je de tanden van jouw hond poetst? Kijk dan hier voor de video.

Wat kun je nog meer doen tegen tandplak naast het poetsen van de tanden?

  • Katten laten zich vaak moeilijker de tanden poetsen dan honden. Zeker voor katten kan het dus nuttig zijn om op een andere manier het gebit te verzorgen. Hiervoor zijn verschillende producten ontwikkeld:
  • Supplementen, zoals poeders of vloeistoffen, die actieve stoffen bevatten die tandplak en bacteriën verminderen.
  • Kauwstrips, die het kauwen stimuleren en hierdoor ook het tandplak gedeeltelijk weghaalt.
  • Kauwspeeltjes met bijvoorbeeld gaatjes of andere structuren, waardoor het langs de tanden schuurt en het tandplak deels weghaalt.