Het gebit van de kat

Het gebit van de kat

Katten zijn vleeseters en hebben een carnivoren gebit. Het gebit van de kat is daardoor, net als bij de hond, bedoeld voor het vangen en verscheuren van prooien. De kat is lang geleden in onze geschiedenis, maar later dan de hond, gedomesticeerd. Het selecteren en fokken op uiterlijke kenmerken bij de kat, kwam veel later pas aan de orde. Door het fokken van bepaalde rassen zijn helaas de aangeboren gebitsafwijkingen bij de kat voor sommige rassen toegenomen.

Waaruit bestaat het normale gebit van de kat?

Net als bij de mens wordt een kat zonder tanden geboren. Twee tot zes weken na de geboorte komt het melkgebit door. Het melkgebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden en 10 premolaren. Van drie tot zes maanden leeftijd gaat de kat wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit. Het blijvende gebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren en 4 molaren.

Problemen met het gebit van de kat

Gebitsproblemen komen zeer vaak voor bij de kat. De meeste katten krijgen als ze ouder worden last van tandplak en tandsteen. Daarnaast zien we bij de kat een aantal afwijkingen van het gebit, zoals de Feline Odontoclastische Resorptie Leasies (FORL) en het Gingivitis Stomatitis Complex (GSC) bij de kat.

Hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn kat?

De meeste eigenaren merken niet dat hun kat last heeft van het gebit. Een kat blijft namelijk gewoon eten, ondanks een soms zeer slecht gebit. Symptomen die wel opvallen zijn:

  • Stinken uit de bek.
  • Moeizamer of langzamer eten.
  • Speekselen of het hebben van een natte bek.
  • Bloedend tandvlees of bloed uit de bek.
  • Schudden met de kop.
  • Met de poten de bek afvegen (vooral na het eten).
  • Verminderde activiteit. Verminderde activiteit wordt vaak verweten aan het ouder worden. Het kan echter ook te maken hebben met pijn, door bijvoorbeeld een gebitsprobleem.

Hoe voorkom ik gebitsproblemen bij mijn kat?

Het voorkomen van gebitsproblemen bij de kat is lastiger dan bij de hond. Tandsteen en tandplak kunnen worden voorkomen door het poetsen van de tanden, maar tanden poetsen is bij de meeste katten niet mogelijk. Een aantal aandoeningen aan het gebit van uw kat, zoals het ontstaan van FORL en FCGS, zijn helaas ook niet altijd te voorkomen. Een speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het gezond houden van het gebit van uw kat.

Heeft u twijfels over het gebit van uw kat? Maak dan snel een afspraak: 0592 - 309 903