Honden en vuurwerk

De angst en paniek die honden ervaren bij de onverwachte harde knallen en felle lichtflitsen tijdens Oud en Nieuw, maakt van vuurwerk één van de grootste stressveroorzakers! Als angst voor vuurwerk niet wordt behandeld kan het elk jaar erger worden. Jouw huisdier kan angst ontwikkelen voor harde geluiden in het dagelijks leven, waardoor het continu stress heeft en hierdoor erg ongelukkig is. 

Creëer een veilige en comfortabele schuilplaats

Dit is een plekje waar de hond beschermd is tegen flitsen en harde geluiden. Een mandje of bench is een geschikte optie om als veilige haven te gebruiken. Hier kan eventueel een deken of handdoek overheen gelegd worden voor extra afzondering.

Controleer of de chipgegevens up-to-date zijn

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe goed je ook oplet, sommige dieren weten toch op de een of andere manier te ontsnappen. Als de chipgegevens up-to-date zijn kan de eigenaar snel gevonden worden en is jouw geliefde viervoeter snel weer veilig thuis.

Laat honden aangelijnd uit

We horen veel te vaak dat er vuurwerk naar dieren gegooid wordt, wat angst voor vuurwerk/harde geluiden tot gevolg kan hebben. Langdurige angst kan zelfs leiden tot een algehele toestand van onrust en een blijvende fobie. Probeer deze situaties zoveel mogelijk te ontwijken.  Laat je hond dus alleen aangelijnd uit op plaatsen waar weinig (het liefst geen) vuurwerk wordt afgestoken. In het bos bijvoorbeeld.

Sluit alles af

Ramen, deuren, rol- en kattenluiken en gordijnen, alles mag dicht. Zo kun je de flitsen en knallen van het vuurwerk zo veel mogelijk buiten houden. Daarnaast helpt het ook om het licht aan te doen en de radio/tv aan te zetten (let op dat er geen vuurwerk op de tv wordt getoond). Tip: Klassieke muziek werkt extra rustgevend.

Geef steun waar nodig

Blijf zelf rustig en steun jouw huisdier zonder overdreven veel aandacht te geven. “Ongewenst gedrag negeren” is een veelgebruikte techniek die in vele gevallen ervoor kan zorgen dat ongewenst gedrag uitblijft. In het geval van angst kan het ook averechts werken. Angst is een emotie waarbij vaak steun gezocht wordt bij de eigenaar. Deze steun helpt ze en mag je ze gerust geven!

Straf je huisdier nooit als hij/zij bang is

Straffen kan ervoor zorgen dat de angst alleen maar erger wordt. Daarnaast kan er ook angst ontstaan voor jou als eigenaar. Je huisdier steunen is een beter alternatief.

Zorg voor afleiding

Probeer je hond met een speeltje of wat lekkers af te leiden tijdens spannende situaties. Door de aandacht ergens anders op te vestigen zijn ze minder bezig met het vuurwerk dat buiten wordt afgestoken. Biedt iets aan wat jouw huisdier echt leuk of lekker vindt.

Laat je hond zelf kiezen waar hij/zij graag wil zitten

De meeste honden kiezen het liefst zelf een plekje waar ze het minste last hebben van alle drukte. De een kiest voor de schoot van de eigenaar, de ander onder de bank, op de kast of in de badkuip. Laat ze hier vrij in, dat is voor veel dieren het prettigst.

Als het echt niet gaat..

Laat u dan goed voorlichten door uw dierenarts welke medicatie bij vuurwerkangst ingezet kan worden bij uw dier.

LET OP! Er zijn producten op de markt die een verdovende werking hebben en niet geschikt zijn bij vuurwerkangst. Kijk hier alsjeblieft mee uit.

(Bron: Adaptil)