Honden en hitte

Een hond geeft het vaak niet duidelijk aan als hij het te warm vind, bescherm je hond voordat het te laat is!

Oververhitting

Houd goed in de gaten of je hond niet oververhit raakt als het buiten warm is. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen.

Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen of heeft hij een apathische blik ,dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte.Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond ernstige gezondheidsproblemen oplopen, in coma raken en sterven.

Ziet u deze symptomen neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de dierenartsenpraktijk:0592-309903.

Extra risicohonden

Let extra op oude honden en honden met zeer korte neuzen of honden met overgewicht en senioren zij lopen meer risico op oververhitting; houd ze goed in de gaten en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen. Je voorkomt oververhitting door je hond niet in de directe zon te laten en niet te actief te laten zijn voor langere periode.

Actief met je hond

Wandel of fiets niet met je hond op het heetst van de dag, maar doe dit ’s ochtends of ’s avonds, en zorg voor voldoende koel vers water. Fiets bovendien alleen met je hond als hij dit gewend is en het echt noodzakelijk is en houd de afstand beperkt. Houd er rekening mee dat asfalt en zand heel warm kunnen worden en dat lang blijven; op gras loopt dan prettiger voor je hond.

Check ’s na de wandeling of activiteit de voetzolen van je hond, dan spoor je problemen sneller op.

Rem je hond op tijd af als hij te veel wil rennen of spelen. Teveel activiteit kan ook leiden tot problemen. Symptomen hiervan zijn sloomheid en braken.

Zwemmen

Houdt je hond van zwemmen, laat hem dit dan doen. Maar ook hier, overdaad schaad. Laat hem niet overmatig veel zwemmen en van het zwemwater drinken.

Houd er ook rekening mee dat je hond niet overal welkom is of dat er sprake kan zijn van algen of ziektes in (stilstaand) water. Check dit dus van tevoren.

Zorg voor een handdoek waar de hond op kan liggen, een parasol of paraplu voor schaduw en vers water.

Soms kan water tot stikheet gaan broeien op de bovenkant van de van een hondenvacht,het is dan beter om alleen de pootjes en het buikje te baden.

Laat de hond maar lekker slapen,geef ze veel schaduw en vers drinkwater, sla lange wandelingen over. Even rustig aan!