Mijn hond heeft wormen!

Mijn hond heeft last van wormen

Wormen komen heel vaak voor bij de hond, ook al zie je dit lang niet altijd. Ze kunnen behoorlijk vervelend zijn voor je hond, maar ook voor mensen zijn wormeieren besmettelijk. Met name voor kinderen kunnen wormen schadelijk zijn. Het is dus belangrijk om er zeker van te zijn dat u uw hond regelmatig goed behandeld tegen wormen.

Hoe krijgt mijn hond wormen?

Eitjes van spoelwormen kunnen overal liggen. Bijvoorbeeld op straat, in de tuin of op de hondenspeelplaats. Deze eitjes komen terecht op pootjes, vacht of neus en zodra je hond zichzelf likt komen de wormeitjes binnen via het maagdarmkanaal. Zelfs als je hond niet vaak buiten komt kunt u als eigenaar wormeitjes onder uw schoen mee naar binnen nemen.

De ingeslikte wormeitjes ontwikkelen zich in het maagdarmkanaal tot larven. Bij volwassen honden ontwikkelen de larfjes meestal niet verder en gaan over in een rusttoestand in weefsels en lichaam. Als een hond drachtig wordt ‘ontwaken’ de larfjes uit hun rustfase en trekken naar de melkklieren. Pups krijgen op deze manier via de moedermelk wormeitjes binnen. Bovendien geeft de teef voor de geboorte al wormlarfjes aan haar pups via de baarmoeder. Als de pups wat ouder zijn worden de wormlarfjes volwassen in hun darmen. Deze volwassen spoelwormen leggen tot wel 200.000 eitjes per dag en besmetten op hun beurt de omgeving en andere soortgenoten.

Daarnaast kunnen zowel spoel- als lintwormeitjes opgenomen worden door het opeten van prooidieren. Als je hond een echte jager is en regelmatig bijvoorbeeld muizen of andere kleine dieren eet kan hij/zij op deze manier extra snel een worminfectie oplopen.

Hoe merkt u of uw hond wormen heeft?

Bij volwassen honden merkt uw meestal niets van een spoelworminfectie. Pas als de besmetting erg heftig is kunt u wormen terugvinden in de ontlasting of het braaksel. Soms zie je diarree of vermageren. Pups hebben eerder last van een spoelworminfectie. Zo kunnen ze er flinke diarree van krijgen, achterblijven in de groei of je ziet een opgezette buik. Bij een lintworminfectie kun je bewegende ‘rijstkorrel’ segmenten bij de ontlasting of rondom de anus zien.

Waarom behandelen?

Ook al ziet u lange tijd niets aan uw hond, onbehandelde worminfecties kunnen toch gezondheidsproblemen veroorzaken. Bij de mens kunnen de larfjes ontstekingen in het lichaam geven, de symptomen hiervan zijn te vergelijken met griep. Bepaalde organen, zoals lever en ogen, kunnen zelfs aangetast worden. Kinderen zijn extra bevattelijk voor worminfecties. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een relatie bestaat tussen astma bij kinderen en spoelworminfecties.

Hoe behandel ik mijn hond tegen wormen?

U kunt uw hond tegen wormen behandelen door hem een ontwormingsmiddel te geven. In de meeste gevallen zal dit een tablet zijn. Tegenwoordig bestaan er ook smakelijke tabletten die uw hond als snoepje op kan eten. Bij pups gaat de voorkeur meestal uit naar druppels op de huid of een tablet.

Een volwassen hond moet gemiddeld 4x per jaar ontwormd worden.(Elk seizoen) Ook als je geen wormen ziet bij je hond. Op deze manier bestrijd je de wormen voor ze problemen op gaan leveren en hou je de infectiedruk voor je hond, u zelf en uw gezin zo laag mogelijk. Soms is het nodig om vaker te ontwormen, bijvoorbeeld als je hond een echte jager is, regelmatig ontlasting van andere honden eet of in bepaalde gebieden komt waar andere wormsoorten voorkomen. Ook als je op vakantie gaat kan het noodzakelijk zijn om vaker te ontwormen of een speciaal middel te gebruiken.

Pups moeten veel vaker ontwormd worden omdat zij via de baarmoeder en moedermelk besmet zijn geraakt met wormen. Pups moeten op 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd worden. Daarna moeten ze nog maandelijks ontwormd worden tot ze een halfjaar oud zijn. Daarna geldt het normale ontwormingsadvies voor volwassen honden.

Let altijd goed op of het middel dat u voor uw hond gebruikt wel de juiste wormsoorten meepakt. Vraagt u zich af of u wel het juiste middel gebruikt of hoe vaak uw hond het best ontwormd kan worden? Neem dan contact op met de praktijk. Onze assistentes helpen u graag met een ontwormingsadvies op maat voor uw hond.

We hebben ook een reminderservice, wel zo makkelijk! U weet dan precies wanneer u dier weer ontwormd moet worden.